KOL
Sygdommen KOL rammer mange danskere. Ca. 430.000 har sygdommen, men kun halvdelen er klar over de har den. KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det betyder det er en sygdom hvis den først er konstanteret, kommer man til at leve med den resten af livet.
Obstruktiv betyder at luftvejene er forsnævrede, så det vil kræve mere arbejde for lufttransporten i kroppen end normalt.
Gennemsnitsalderen for dem der bliver ramt er mellem 50-60 år. Men sygdommen kan komme snigende, og man kan være syg mange år i forvejen, inden den bliver konstateret.
Typiske symptomer på sygdommen er åndenød ved anstrengelse, hoste, og slim i luftvejene som man hoster med op.
KOL udvikler sig gradvist, men lungefunktionen vil altid være nedsat. På de tidlige stadier, vil det måske kun vise sig som at være forpustet. Men på de sene stadier, kan bare det at børste tænder, eller tage tøj på give åndenød.
Når lungefunktionen er nedsat vil det blive sværere for kroppen at give ilt til de små luftblærer.
Ved fysisk aktivitet har man brug for mere luft, og lungerne vil ikke kunne følge med, og vil vise sig som åndenød.
Åndenøden skyldes oftest to ting. Lungevævet er beskadiget, eller en kronisk betændelsestilstand i bronkierne. Det kaldes også kronisk bronkitis. Oftest skylde KOL en blanding af de to ting.
Hvad er det rygning gør ved kroppen?
Rygning skader ikke kun lungerne, men også hjertet, og blodomløbet i kroppen.
Faktisk er rygning årsag til mange hjertesygdomme.
Rygning kan medføre til åreforsnævring, og blodpropper. Hvis man ryger er risikoen større end for ikke rygere. Ca. 70-80% af blodpropper skyldes bl.a. rygning.
Ifølge nogle undersøgelser er kvinder mere udsatte end mænd, især når de er i overgangsalderen.
Hvordan påvirker røgen?
Når røgen kommer ned i lungerne påvirker den både fysisk og kemisk. Cigaretrøgen indeholder over 4000 forskellige stoffer. Der er også nogle af stofferne som kan ændre den genetiske kode, og det er dette som kan skabe mutationer, som kan udvikle sig til kræft.
Stofferne bliver transporteret rundt i kroppen, eller ryger over i fordøjelsessystemet, så de bliver ikke i lungerne.
Udover de skader der sker indvendig påvirker røgen også omgivelserne. Passiv rygning kan også udvikle de samme sygdomme.
Nikotin, tjære og Kulilte
Særligt disse tre stoffer er skadelige for kroppen. I Danmark må en cigaret højest indeholde 1 mg nikotin, og 10 mg tjære og kulilte.
Men hvad er det?
Nikotin er nervegift. Det er et giftigt, flydende stof fra tobaksplanten. Stoffet har bl.a. tidligere været brugt til at dræbe insekter. Hvis man indtager 50mg nikotin bliver man forgiftet, og det giver kramper, diarré og det er ikke sikkert man vil overleve det. Nikotin kan give hovedpine, hjertebanken og kvalme.
Når man bliver afhængig, vænner kroppen sig til nikotinen, og den kan virke stimulerende.
Tjære er en fællesbetegnelse for de tyktflydende brune og sorte væsker, der dannes ved forbrændingen af kul, træ, halm osv.
Tjæren sætter sig i filtreret, og i lungerne, og minder om den som man lægger på vejene.
Kulilte er det der giver dårlig kondi. Det en gas som dannes ved ufuldstændig forbrænding. Den binder sig til de røde blodlegemer i kroppen, det er det der giver dårlig kondi.
De røde blodlegemer kan ikke transportere så meget ilt rundt som normalt.


